Konferenciafelhívás: A szociológia egy sikeres évszázad előtt?

A szociológia egy sikeres évszázad előtt?

Időpont: 2020. június 11. 9:00 - június 12. 12.30.

Helyszín: Társadalomtudományi Kutatóközpont, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.

Részvételi díj: ingyenes

Gyerekfelügyelet biztosított.

Éppen 20 évvel ezelőtt Némedi Dénes heves vitát kiváltó cikkében[1] tekintette át a szociológia tudományának helyzetét. Az azóta eltelt években számos új kihívás érte a szociológiát és a szociológia oktatását. A diszciplínát érintő általános, nemzetközi folyamatokon túl a hazai tudományos és oktatási intézményrendszer átalakulása és a közéleti diskurzusok kiéleződése miatt újra időszerűvé vált a magyar szociológia helyzetének áttekintése és az intézményes és szakmai kérdésekről való párbeszéd lehetőségének megteremtése. Ezért a Társadalomtudományi Kutatóközpont konferenciát szervez a magyar szociológiáról és annak legújabb kutatási eredményeiről.

A konferenciára várjuk minden magyarországi vagy magyar nyelvterületen dolgozó szociológus jelentkezését. A konferencia nyelve alapvetően magyar, de magyar nyelvterületen dolgozó, magyarul nem beszélő kutatók is jelentkezhetnek angol nyelven. Teret biztosítunk PhD hallgatók számára is, akiknek külön mentorprogrammal segítjük bemutatkozását.

A konferenciára szekciótervekkel és egyéni előadásokkal egyaránt lehet jelentkezni.

1. Felhívás szekciókra

Szekciótervek benyújtása: 2020. február 15-ig.

Szekciók elbírálása, döntéshozatal az elfogadott szekciókról: 2020. március 1.

Elsőként szekciók szervezésére várjuk a jelentkezéseket, ezen a felületen:

https://szociologia.tk.mta.hu/urlap/szociologia-egy-sikeres-evszazad-elott-jelentkezes-szekciora

A szekcióterv tartalmazza: a szekció címét és témáját (400-800 szó irodalomjegyzék nélkül), a szekció nyelvét, valamint a tervezett szekcióelnök és az előadásokhoz felkért hozzászóló (discussant) személyét (E kettő lehet ugyanaz a személy is). A szekciótervek ne tartalmazzanak tervezett programot, az elfogadott szekciókra egy második körben jelentkezhetnek majd az előadók. Szekciónként legalább két kutatási/oktatási intézményből válogatunk be előadókat.

A szekciótervek elbírálása double blind peer review rendszerben történik. Az elfogadott előadások számától függően egy szekció akár több (minimum egy, maximum öt) panelt tartalmazhat. Az elbírálás szempontjai: viszonylag tág témamegjelölés; a téma relevanciája, az elméleti és/vagy módszertani háttér kidolgozottsága.

 2. Felhívás előadásra

2020. március 1.- március 31. között.

Elbírálás, az előadók értesítése: 2020. április 15.

Előadásra az alábbi módokon lehet jelentkezni:

1. Absztrakt (300-500 szó irodalomjegyzék nélkül) beküldésével, a szekció megjelölésével. A megrendezendő szekciókat március 1-ig publikáljuk. A jelentkezők elbírálása szintén double blind peer review rendszerben történik. A szekciószervezőn kívül legalább egy másik, a konferenciaszervező bizottság által delegált reviewer is részt vesz az elbírálási folyamatban.

Az absztrakt tartalmazza:

  • elméleti háttér
  • kutatási kérdés
  • módszertan
  • legfontosabb eredmények

 

2. Független, nem szekcióhoz kötött előadások absztraktjainak benyújtására is van lehetőség. A szervezők fenntartják a jogot, hogy ezeket az előadásokat tematikusan rendezzék, esetleg szekcióhoz rendeljék.

3. PhD hallgatók jelentkezhetnek a fenti módokon, vagy a kifejezetten PhD-hallgatók számára szervezett szekcióba. Ez utóbbi esetben minden doktorandusz jelentkezőhöz mentort rendelünk, akinek feladata annak segítése lesz, hogy mind a végleges absztrakt, mind az előadás minél színvonalasabb legyen.

Prezentáció (ha van, tanulmány) online feltöltésének határideje: 2020. május 31. A legjobb tanulmányoknak a socio.hu publikálási lehetőséget biztosít.

A végső programot a szervezőbizottság állítja össze. Tagjai: Csurgó Bernadett, Gárdos Judit, Gerő Márton, Messing Vera, Koltai Júlia, Kristóf Luca, Megyesi Boldizsár.

A szervezőket a szockonferencia@tk.mta.hu email címen érheti el. 

A facebook esemény itt található: https://www.facebook.com/events/853227601796394/

[1] Némedi Dénes (2000) A szociológia egy sikeres évszázad után. Szociológiai Szemle, 2, 3-16.